Je wilt jouw eigen hond gaan trimmen, maar welke scharen heb je nodig? Wat is het verschil tussen de vele merken? Wat is de juiste manier om een schaar vast te houden?

Allemaal vragen die heel logisch zijn als je net wilt beginnen met trimmen! In deze post duiken we samen in de verschillende soorten scharen en hun functies!
 

Waarom je hond trimmen?

Vooral minder losse haren in de vacht! Dat is voor zowel de hond als jezelf prettig. De hond heeft met veel losse haren vaak meer jeuk en jij moet vaker stofzuigen omdat er telkens haren op de vloer liggen.

Hiernaast zorgen geknipte pootjes voor minder vuil in huis en vermindert het de kans op uitglijden. Vacht tussen de voetzooltjes nemen veel vuil als modder en water op.
Hoe langer de haren, hoe meer modder je in huis hebt. Tot slot ziet een getrimde hond er stukken verzorgder uit!
 

Welke soorten scharen zijn er? 

We maken onderscheid in 5 verschillende scharen. Ik licht ze hieronder kort toe.

Rechte schaar
Dit is de meest gebruikte schaar, vaak wordt deze schaar gebruikt voor krulvachten. Rechte scharen zijn er in verschillende lengtes.
De allerkleinste rechte schaar gebruiken we voor het fijne detailwerk zoals de vacht bij de poten, oren en ogen. Veiligheid boven alles, begin daarom niet te knippen met een grote rechte schaar. 

Gebogen schaar
Deze scharen zijn heel handig voor het trimmen van ronde delen zoals het achterwerk en de kop. Hoe meer ronding of hoeking er bij het trimmen van de vacht nodig is, hoe meer de schaar gebogen moet zijn.
We gebruiken de gebogen scharen vaak voor de vacht van een Labradoodle of Poedel. 

Potenschaar
Het kenmerk van een potenschaar is dat deze stompe punten heeft, en hiermee uitermate geschikt is om de vacht rond bijvoorbeeld ogen, oren, pootjes en tenen te knippen.
Een potenschaar is er in een rechte- en gebogen variant. 

Effileerschaar
Een effileerschaar wordt ook wel een uitdunschaar genoemd. Deze scharen worden voor meerdere doeleinden tijdens het trimmen gebruikt.
Bijvoorbeeld voor het uitdunnen van de vacht, om lagen in elkaar te laten overlopen en/of om de vacht te modelleren.
We maken onderscheid in 2 verschillende effileerscharen: de enkele- en dubbele effileerschaar.

Enkele effileerschaar
Een enkele effileerschaar heeft één gekarteld blad en één recht blad. Met deze schaar modelleer je de vacht en creëer je een mooie overloop tussen korte en lange haren.
Dit allemaal zonder snel happen te zien. Het is hierbij belangrijk om telkens twee knipjes in de vacht te zetten en vervolgens te controleren met een metalen kam of je tevreden bent met het resultaat.
Wanneer je veel knipjes in één keer met de enkele effileerschaar maakt, heb je kans dat je een kalere plek in de vacht krijgt. Dat is zonde en willen we natuurlijk niet! 

Dubbele effileerschaar
Deze schaar heeft twee gekartelde bladen in de vorm van een kam. Met deze schaar kan je de vacht modelleren of uitdunnen zodat deze dunner of platter lijkt.
Vaak gebruiken we deze schaar voor een dikke vacht. Je dunt de vacht namelijk uit zonder meteen teveel haar weg te halen.
 

Welke schaar heb ik nodig?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden zijn er een aantal dingen die je jezelf moet afvragen, zoals: 

  • hoe groot is jouw hond?
  • wat voor soort vacht heeft je hond?
  • hoe dik is de vacht van jouw hond?
  • wat is je doel? (wil je alleen de pootjes knippen of hem compleet trimmen) 

Ben je van plan om je hele hond te gaan trimmen, dan raden wij aan om voor een complete scharenset te gaan. In een scharenset vind je de meest gebruikte scharen makkelijk bijelkaar in één etui! 



Schaar met een kort blad
Heb je een klein hondje of wil je kleinere delen van de vacht knippen, kies dan voor een schaar met kort blad. Hierdoor kom je makkelijker bij de detailpunten.
Wanneer je nog niet ervaren bent en/of een hond hebt die niet graag stil staat, neem dan een schaar met stompe punten om de vacht rondom de ogen en oren te trimmen. 

Schaar met een lang blad
Heb je een grote hond of wil je grotere delen van de vacht knippen? Kies dan voor een schaar met lang blad. Ook wanneer jouw hond een dikke- en/of krulvacht heeft, raden wij aan om een grote schaar te kiezen. 

Prijsverschil tussen de scharen
Het prijsverschil tussen de scharen die we aanbieden komt met name daar de duurdere scharen van een harder materiaal zijn waardoor deze scharen na enige tijd trimmen nog steeds goed in de hand liggen.
Een belangrijk verschil is dat de messen scherper zijn en heeft een duurdere schaar minder onderhoud nodig.
Voor de aanschaf van scharen met scherpere messen (de duurdere varianten) is het wel van belang dat je een juiste techniek hanteert.  Een onjuiste techniek zorgt ervoor dat de schaar gaat blokkeren en knippen niet meer mogelijk is. 
 

Hoe houd ik mijn schaar correct vast?

Dan komen we automatisch bij het volgende onderdeel, want ja: hoe houd je een schaar nou goed vast? Dat leggen we je hieronder graag uit!

De juiste techniek voor het trimmen is een truc die je moet leren. Tijdens het trimmen beweeg je namelijk enkel je duim en knip je met weinig kracht. Je vingers gaan niet te ver in een ring. 

Wanneer je je schaar op tafel legt (met de vijs naar boven gericht), maak je van je duim en ringvinger een pincet. Deze twee vingers steek je door de ringen heen. Wederom niet te ver en zonder spanning op de vingers. Je pols hou je recht en je pink rust op de daarvoor bedoelde pinksteun. 

 

Scharen uitproberen?

Dat kan! Mail ons dan voor het maken van een afspraak en dan helpen we je graag verder!

 



U wilt uw eigen hond gaan trimmen maar we begrijpen dat u voorafgaand aan het trimmen nog een aantal vragen heeft. Bijvoorbeeld welke scharen heeft u nodig? Wat is het verschil tussen de merken en wat is de juiste manier om een schaar vast te houden? 

In deze post duiken we samen in de verschillende soorten scharen en hun functies. Mocht u na het lezen van deze post nog steeds vragen hebben, laat het gerust weten en stuur ons een mailtje via info@t-maatje.nl óf een appje via Whatsapp (zie de contact pagina). 

Waarom trimmen we een hond? 
Vooral om minder losse haren in de vacht te hebben. Dat is voor zowel de hond als voor u zelf prettig. De hond heeft met veel losse haren vaak jeuk. Zelf kunt u meer haar op de grond vinden. 

Daarnaast zorgen getrimde pootjes voor minder vuil in huis en vermindert het daarnaast de kans op uitglijden. Vacht tussen de voetzooltjes nemen veel vuil (zoals modder en water) op. Hoe langer de haren, hoe meer modder in huis.

Tot slot vinden veel mensen een getrimde hond er stukken verzorgder uitzien!

Welke soorten scharen zijn er?

We maken onderscheid in vijf verschillende scharen. Hieronder lichten we ze kort toe:

Rechte schaar:
Dit is de meest gebruikte schaar welke verkrijgbaar is in veel verschillende lengtes. De allerkleinste rechte schaar gebruiken we voor het fijne detailwerk zoals de vacht bij de poten, oren en ogen. Veiligheid boven alles: begin met een kleine schaar te knippen. 

Gebogen schaar:
Deze scharen zijn handig voor het trimmen van ronde delen zoals de achterkant en de kop. Hoe meer ronding of hoeking er bij het trimmen van de vacht nodig is, hoe meer de schaar gebogen moet zijn. We gebruiken de gebogen scharen vaak voor de vacht van een Poedel of Doodle. 

Potenschaar:
Het kenmerk van een potenschaar is dat deze stompe punten heeft. Dat maakt een potenschaar geschikt om de vacht rondom de ogen, oren, pootjes en tenen te trimmen. Een potenschaar is er in een rechte- en een gebogen variant. 

Effileerschaar:
Een effileerschaar wordt ook wel een uitdunschaar genoemd. Deze scharen worden voor meerdere doeleinden tijdens het trimmen gebruikt. Dit kan zijn voor het uitdunnen van de vacht. vacht te modelleren of om lagen in elkaar te laten overlopen. We maken onderscheid tussen twee effileerscharen: de enkele- en dubbele variant.

Enkele effileerschaar: 
Een enkele effileerschaar heeft één gekrateld blad en één recht blad. Met deze schaar modelleert u de vacht en creëert u een mooie overloop tussen korte en lange haren. Dit allemaal zonder happen in de vacht te zien. Het is hierbij belangrijk om telkens twee knipjes in de vacht te zetten en vervolgens te controleren met een metalen kam of u tevreden bent met het resultaat. Wanneer u teveel knipjes in één keer maakt, heeft u kans dat u een kalere plek in de vacht krijgt. Dat is zonde en willen we natuurlijk niet. 

Dubbele effileerschaar:
Een dubbele effileerschaar heeft twee gekartelde bladen in de vorm van een kam. Met deze schaar kunt u de vacht modelleren of uitdunnen zodat deze dunner en/of platter lijkt. Vaak gebruiken we deze schaar voor een dikke vacht. U dunt de vacht namelijk uit zonder teveel vacht in één keer weg te knippen. 

Welke schaar heb ik nodig?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden zijn er een aantal dingen die u zichzelf moet afvragen, zoals: 

- Hoe groot is de hond?
- Wat voor soort vacht heeft uw hond?
- Hoe dik is de vacht van de hond?
- Wat is uw doel? Bijvoorbeeld compleet trimmen of alleen pootjes trimmen. 

Wanneer u van plan bent om de hele hond te trimmen, dan raden wij aan voor een complete scharenset te gaan. In een scharenset vind u de meest gebruikte scharen gemakkelijk in één etui! 


Laatst bekeken producten