Hoera, een puppy in huis! 
Wanneer jullie puppy een aantal dagen in huis is en al wat meer is gewend, kunnen jullie gaan beginnen met het wennen aan het borstelen. Doe dit altijd kort, speels, zonder dwang en maak eerst gebruik van een massageborstel. Dit is een zachte borstel van rubber met nopjes. Doordat de borstel zacht is, heb je minder kans om de pup pijn te doen. Daarnaast zegt het woord het al: massage (borstel), wie wil dat nou niet? ;-) Veel puppies zullen dan ook snel doorhebben dat borstelen niet erg is maar zullen er erg van genieten! 
Hoe te beginnen?
Borstel eerst eens over zijn rug en ga dan eens naar zijn poten, broek en staart. Alles heel kort maar dat je het wel even hebt aangeraakt. Bekijk ook eens zijn oortjes, zit aan de pootjes en nagels en bekijk zijn gebit. Gebit bekijken doe je altijd zachtjes. Maak dus niet meteen zijn bek open, maar bouw dit rustig op. Zit eerst aan de lippen en beloon, til de lip 1 seconde op en beloon. Er gaan een aantal dagen overheen alvorens de meeste pups het accepteren, heb geduld. Wanneer een puppy gaat wisselen, heb je kans dat het tandjes kijken minder goed lukt. Tijdens het wisselen doet de bek pijn waardoor ze het niet prettig vinden wanneer je als baas eraan zit. Houd daar dus rekening mee!
Wanneer de pup - of volwassen hond - iets gaat mankeren en je moet naar de dierenarts, dan zal het voor de hond geen probleem zijn als jij bijvoorbeeld een oortje optilt of het gebit laat zien omdat je dit van jongs af aan hebt geoefend. 
Vachtwissel
De meeste puppies beginnen tussen de 4 en 6 maanden met het verliezen van hun wollige schattige puppyvacht. Gelukkig krijgen ze een hele mooie vacht ervoor terug! Tijdens de wissel zal je wat meer vacht op de grond vinden en is het handig om jullie puppy wat vaker te borstelen om hem door de vachtwissel te helpen. Om ervoor te zorgen dat de vacht in een glanzende topconditie blijft, is het belangrijk om ook de juiste voeding te geven wat Omega-3, Omega-6 vetzuren en vitamine B bevat. In veel soorten voer zit dit standaard verwerkt. Wanneer dit niet zo is, kijk dan eens naar een supplement welke over de brokken gegeven kunnen worden, denk hierbij aan bijvoorbeeld zalm-olie. 
Hoevaak borstelen?
In het begin - wanneer de puppyvacht er nog is - raden we aan om vaak even kort te borstelen met een rubberen borstel. Oefen wat we hierbij hebben beschreven en beloon veel. Wanneer dit goed gaat en de pup relaxed blijft liggen, kun je een metalen kam erbij pakken om ook de vacht te kammen waar de meeste klitten voorkomen. De meeste klitten komen voor tussen de oksels, onder de oren, in de staart en in de broek. Heb je een klit? Ontwar deze dan voorzichtig en maak eventueel gebruik van een vriendelijke ontklitspray zoals die van PPP (Cactus Aloë). 
Hoevaak je moet borstelen wanneer de hond volwassen is, is afhankelijk van het ras. Een Labradoodle borstelen we bijvoorbeeld (bijna) elke dag om klitten te voorkomen terwijl een Golden Retriever aan één á twee keer per week voldoende heeft. Rassen welke altijd haar verliezen, moet je ook niet elke dag borstelen. Door teveel te borstelen, borstel je ook gezonde haren uit de vacht wat ervoor zorgt dat de vacht nog meer gaat verharen. 
Help, mijn puppy stinkt of is vies!
Iets wat we vaak horen: een puppy die net uit het nest is en meteen in bad moet omdat hij stinkt naar het nest. Wacht daar even mee, laat jullie puppy eerst even wennen aan zijn nieuwe huis. De geur van het nest geeft ook een stukje vertrouwen... 
Na een tijdje kun je jullie puppy in bad gaan doen. Zorg ervoor dat hij/zij niet kan uitglijden. Leg daarom een handdoek in de badkuip en maak deze nat. Blijf altijd bij de pup zodat deze nooit uit het bad kan springen. De kans op het breken van pootjes is dan erg groot. Gebruik altijd een milde puppyshampoo en absoluut geen shampoo voor mensen. Dit is voor zowel puppy als volwassen hond erg slecht omdat de Ph waarde anders is. Het laagje olie wat op de huid zit, tast je hiermee aan. Was de pup met lauw water en droog hem na de tijd af met een handdoek. Trek eventueel een badjas aan voor de warmte. 
Vieze pootjes of vieze snuit geeft geen reden om meteen de puppy onder de douche of tuinslang te zetten. Er zijn rassen waarbij de vacht gaat verkleuren wanneer men regelmatig de vacht nat maakt en niet goed droog. Dat is zonde en willen we natuurlijk vermijden. Droog de hond in plaats daarvan af met een handdoek of blaas hem droog wanneer jullie puppy / jonge hond gewend is aan de waterblazer. 
Geen zin in het wassen van de hond?
Hebben jullie dan al eens gehoord van droogshampoo? Ideaal wanneer jullie puppy wat vies is en/of stinkt. Spray de shampoo op je hand en wrijf dit door de vacht. Verspreid de shampoo met een borstel en voilà: een frisse vacht! 
Bekijk gerust eens onze puppy-producten welke wij in ons assortiment hebben. Wij raden aan om een puppy shampoo van Yuup of Furrish te gebruiken, een ontklitspray van PPP Cactus Aloë, een massage borstel van Tools-2-Groom, een metalen kam van Tools-2-Groom en een badjas van Dryup.

 Laatst bekeken producten