Veel hondenrassen en veel verschillende vachten. Daar begin ik deze blog mee. De ene hondenvacht heeft meer onderhoud en verzorging nodig dan een ander.

Klitten ontstaan doordat vuil en (losse) haren in de vacht er niet snel genoeg worden uitgekamt of geborsteld. Klitten zorgen ervoor dat de huid eronder verstikt. De huid zal gaan jeuken, de hond zal gaan krabben en bijten waardoor de huid nog verder wordt geïrriteerd en kan gaan ontsteken. Het volgende stadium is dat de klitten overgaan in een vervilte vacht en dan is er vaak nog maar één optie: kaalscheren.

Kam je hond eerst voorzichtig. Het Maatje heeft metalen kammen, kammen met houten greep en kammen met kunststof greep. Maar ook speciale ontklitkammen van Tools-2-Groom zijn bij ons verkrijgbaar. Wanneer het kleine klitten zijn, kun je deze proberen voorzichtig uit te kammen. Dit doe je door de klit aan de onderkant, vlakbij de huid, vast te houden. Op deze manier trek je de huid niet omhoog, wat je hond zeker niet prettig zal vinden.

Hardnekkige klitten kun je het beste eerste voorbewerken met een ontklitspray. Een kwartiertje laten inwerken en dan vervolgens met een ontklitharkje voorzichtig door de vacht gaan. Controleer vervolgens weer met de kam of alle klitten uit de vacht zijn en herhaal zonodig bovenstaande stappen.
 

Voordat je een puppy of volwassen hond aanschaft, kijk ook naar...

De hondenvacht! Zoek van te voren op google wat voor vacht de desbetreffende hond heeft om te kijken hoeveel onderhoud er nodig is. Vraag jezelf af of je voldoende tijd en energie hebt om zo'n vacht te onderhouden. Als voorbeeld nemen we een Labradoodle, een populaire hond op dit moment omdat deze niet verhaart. Echter vergeet men vaak dat de vacht van een Doodle heel veel onderhoud vereist. Elke dag borstelen en blazen is nodig om klitten te voorkomen. 

Maak altijd gebruik van een ontklitspray

Voorafgaand aan het borstelen raden wij aan om de vacht voor te bewerken met een ontklitspray. Wij hebben veel verschillende sprays in ons assortiment met elk een eigen geur en extra functie. Zo zorgen de meeste ontklitsprays tegelijkertijd voor een aangename geur en versterken ze de follikels van de vacht. Daarnaast zorgt de ontklitspray er dus voor dat de vacht wat vochtiger is. Vooral wanneer je een hond met een zijdeachtige vacht hebt, is het belangrijk om de vacht iets vochtiger te maken. Een zijdeachtige vacht breekt gemakkelijk af wanneer je net te ruw borstelt en de vacht kurkdroog is. Ga dus ook altijd rustig te werk..

Hoe voorkom je klitten in de vacht

Veel rassen moeten om de dag of zelfs elke dag geborsteld worden om klitten te voorkomen. Denk aan een Labradoodle, Poedel en Bobtail. Men denkt vaak door alleen de bovenste laag te borstelen dat dat voldoende is om klitten te voorkomen. Helaas is dat niet zo.... De schrik is vaak dan ook groot wanneer de hond een keer naar de trimsalon gaat en de klitten in de ondervacht naar boven komen. Borstel dus altijd laag voor laag en maak regelmatig gebruik van een waterblazer. De kracht van de blazer, blaast niet alleen vuil uit de vacht maar zorgt er ook voor dat haren minder in elkaar verstrengelt raken. Daarnaast zie je eventuele oneffenheden op de huid die je normaal gesproken niet zo snel ziet. 
De meeste klitten vormen zich in de broek, achter de oren en onder de oksels.
 

Mijn hond heeft al een aantal klitten, hoe verwijder ik deze?

Zoals hierboven genoemd, bewerk de vacht eerst voor met een ontklitspray. Laat dit een kwartier inwerken om vervolgens met een kam de klit te kunnen verwijderen. Een kleine beginnende klit kan je prima met een metalen kam uit de vacht borstelen. Uiteraard willen we de hond geen pijn doen, hou daarom de klit aan de onderkant - vlak bij de huid - vast. Kam vanaf boven de klit uit. Doordat je de klit aan de onderkant vast hebt, trek je de huid niet telkens omhoog wat voor de hond prettiger is. 
Maar wat als de klit al groter is? Ook dan eerst goed voorbewerken met een ontklitspray! Probeer de klit eerst nog met een slicker of metalen kam te verwijderen. Wanneer dit niet meer lukt omdat de klit toch te groot is geworden, raden wij aan naar ontklitgereedschap te kijken. Bijvoorbeeld een matt splitter. Hier zit een klein mesje in verwerkt waarmee je de klit kunt doorsnijden om vervolgens beter te kunnen uitkammen. Ook kan er gebruik worden gemaakt van een ontklitkam of mat breaker. 
Helpt dit allemaal niet? Kies er dan voor om de klit of het vilt weg te knippen/scheren. Je kunt dit zelf doen of laten doen door een trimsalon. Het is in ieder geval belangrijk om actie te ondernemen wanneer je een klit hebt ontdekt in de vacht. Dit voorkomt een hoop ellende voor jezelf en vooral voor de hond. 

Hoe scheer of trim ik vilt in de vacht weg?

Met een professionele tondeuse kan je vrij dicht op de huid scheren. Gebruik hierbij bijvoorbeeld een Andis scheerkop nummer 7. Deze scheerkop is ook geschikt voor het scheren van dikke vachten en hiermee blijft de scheerkop dus niet in het vilt hangen. 

Nog een laatste tip...

Ik hoop jullie met deze blog weer verder op weg te hebben geholpen. Heeft jouw hond heel veel en vooral snel last van klitten ondanks de intensieve zorg met borstelen en blazen? Was hem/haar dan minimaal één keer per week met een conditioner! Een conditioner maakt de vacht zacht waardoor je makkelijker kunt borstelen. Daarnaast verwijdert een conditioner ook kleine beginnende klitten. 
Succes en neem gerust contact met ons op wanneer je vragen hebt!Laatst bekeken producten